Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

Vzdrževanje oljenega parketa

Vzdrževanje oljenega parketa je ključen dejavnik za ohranjanje lepega videza in funkcionalnosti talne obloge. Oljen parket se načeloma uporablja enako kot lakiran parket; med lakom in oljem sta pravzaprav samo dve bistveni razliki. Oljen parket je potrebno prati s šamponom za oljene parkete in ne z navadnimi čistili, saj lahko navadna čistila odstranjujejo olje. Druga pomembna razlika je redno vzdrževalno oljenje, ki ga lahko izvajate sami, lahko pa za vzdrževalno oljenje najamete profesionalnega izvajalca – parketarja. Vsekakor je najem profesionalca boljša odločitev, saj imamo parketarji na voljo boljše materiale in tudi stroje, ki so za uporabo profesionalnih materialov potrebni.

Ob vzdrževalnem oljenju se najprej odpravi manjše poškodbe, ki nastanejo z uporabo bivalnih prostorov. Te poškodbe največkrat obsegajo hujše madeže (vino, agresivne hišne kemikalije,…), manjše vdrtine ter hujše praske. Pri vzdrževanju se odmakne premično pohištvo kot so denimo mize in stoli, začasno se odstrani tudi tepihe in preproge. Nato se oljen parket ponovno naolji ter olje vtre v parket s posebnim polirnim strojem, pri čemer izgine tudi večina manjših in srednje hudih prask. Po vzdrževalnem oljenju je parket praktično kot nov.

 

Ob rednem in primernem vzdrževanju so ljudje navdušeni nad oljenim parketom, večina se jih zato ne bi nikoli več vrnila k lakiranju. 

 

oljenje parketa s čopičem