Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

OBNOVA PARKETA ZAJEMA BRUŠENJE IN LAKIRANJE

Pa začnimo najprej s tipi parketov, polaganjem in z zneskom, ki ga je potrebno za parket odšteti. Cena polaganja parketa je odvisna od različnih dejavnikov. Zagotovo je eden pomembnejših izbira parketa, ki je prepuščena željam strank, njihovemu okusu in prepričanju. Nakup surovega parketa je ugodnejši, dodaten strošek pa predstavlja naknadna obdelava, ki zajema brušenje in lakiranje. Moramo pa omeniti, da lahko po mnogih letih uporabe in po strokovni in natančni obnovi parketa, pričakujete odlične rezultate, saj bo surovi parket, če le ni preveč poškodovan, videti kot nov, kar je ena izmed prednosti surovega parketa. Pri nas izvajamo obnovo parketa po zelo dostopnih cenah in imamo mnogo izkušenj tudi s surovim parketom.

Obnova - brušenje in lakiranje parketa

 

Ali je mogoča obnova izgotovljenega parketa?

Nakup izgotovljenega parketa je nekoliko dražji. V prvi vrsti zato, ker je kakovost gotovih parketov načeloma nekoliko višja. Zakaj? Brušenje in lakiranje parketa se izvaja že v tovarni, zato je po polaganju, parket takoj pripravljen za uporabo. Ni ga potrebno, tako kot pri obnovi lakirati in barvati, zato je čas, potreben do zaključka del, bistveno krajši. Tudi na izgotovljenem parketu se lahko odločite za obnovo, ko bo ta potrebna, zato naj vas ne skrbi, da ga boste morali, ko bo ta dotrajal, kar zamenjati z novim. Priporočljivo je, da se pri nakupu odločite za masivni parket, ki dopušča večkratno obnovo, saj je debelejši, prav tako pa ne boste zgrešili z večslojnim parketom z debelejšo zgornjo plastjo, saj boste lahko tudi tega, večkrat obnovili - brusili in lakirali ali oljili.

 

Najugodnejši je zagotovo nakup lamelnega parketa.

Na ceno polaganja in obnove parketa vplivajo tudi podlaga, tehnika polaganja (plavajoče polaganje ali lepljenje) ter izbor dodatnih materialov (lepilo, letve,...). Ob opravljenem ogledu, ki je seveda brezplačen, se lahko določi strošek celotne izvedbe del na nekaj centov natančno. Cena obnove parketa je odvisna tudi od kvadrature. Ker vemo, da obnova, torej menjavanje poškodovanih deščic, brušenje in lakiranje parketa marsikomu predstavlja velik strošek, se ob večjih naročilih oz. površinah strankam radi prilagodimo s ceno, prav tako pa jim nudimo ugodne plačilne pogoje.

 

Podobno velja tudi za ceno polaganja vinilov, toplih podov, itisonov ter tapisonov. Cena polaganja je odvisna od vrste materiala, kakovosti podlage, tehnike polaganja, seveda pa tudi od morebitnih posebnih želja naših strank.

 

Cena polaganja laminata je odvisna predvsem od cenovnega razreda izbranega laminata ter od morebitnih potrebni dodatnih del, kot je denimo krajšanje vrat. Po opravljenem brezplačnem ogledu je mogoče ceno natančno določiti.

Polaganje parketa cena

 

Natančno brušenje in lakiranje za temeljito obnovo parketa

S temeljito obnovo se da skoraj vsakemu parketu povrniti ves izgubljeni sijaj! Kadar se na parketu pojavijo poškodbe, kadar izgubi sijaj in je poškodovan zaščitni sloj laka, po poplavi ali po katerem drugem izrednem dogodku je čas za obnovo parketa. Ravno tako je potrebno razmisliti o prenovi, ko je od zadnjega brušenja in lakiranja minilo več kot 15 let. Dobra novica je ta, da je skoraj vse vrste parketa mogoče obnoviti do te faze, da so ti videti kot novi. K temu pripomore možnost, da se lahko uničeni ali v globino poškodovani segmenti zamenjajo z novimi. Če pa so na površini le rahle praske, ali se je odluščil lak in je parket začel spreminjati barvo, bo pri obnovi parketa potrebno le njegovo brušenje in lakiranje, ki bo trajalo nekaj dni zaradi sušenja laka.

 

Polaganje in obnova parketa

 

Potek obnove parketa – vse od brušenja do lakiranja

Ne glede na vrsto poškodb oz. stopnjo dotrajanosti, je vsekakor potrebno parket najprej temeljito obrusiti. Z brušenjem se odstrani izrabljen sloj laka, hkrati pa se odbrusijo tudi morebitne praske in druge poškodbe. Prav zaradi brušenja, je priporočljivo, da z obnovo ne odlašate predolgo. Bolj kot je parket dotrajan, več gornje plasti je potrebno odstraniti, da je ta spet gladka in brez poškodb ter pripravljena na lakiranje.

 

Brušenju največkrat sledi kitanje rež, udarnin in drobnih luknjic, po potrebi tudi popravilo ali menjava posameznih deščic, včasih je potrebno celo injiciranje lepila. Reže in luknjice se zapolnijo z lesnim prahom pomešanim z lepilom, iz istega materiala kot je parket. Le-te po lakiranju parketa niso več vidne. Po končanem brušenju ter po opravljenih popravilih sledi še lakiranje ali oljenje, dan po končanem sušenju pa lahko tudi vselitvena zabava.

Obnova parketa

 

Cena obnove parketa je odvisna najprej od obsega dela, torej od dotrajanosti parketa, potrebnih popravil, seveda pa tudi od materiala, ki ga uporabimo. Največji delež pripada laku – našim strankam predlagamo višji cenovni razred laka, saj sta kakovost in trajnost obnovljenega parketa, zelo odvisni prav od njegove kvalitete. Skozi dolga leta delovanja, smo preizkusili mnogo vrst materialov, potrebnih pri obnovi in lakiranju parketa, zato dobro poznamo kakovostna lepila, lake in ostale materiale, ki vplivajo na končni izdelek in jih našim naročnikom tudi priporočimo.

 

Kadar pri delu opazujete obrtnike sta polaganje talnih oblog ali prenova parketa videti preprosti opravili. V tem primeru lahko zatrdimo, da videz vara; za tekoče in kvalitetno delo sta potrebna tako znanje, kot tudi praksa, potrebno je pa tudi ustrezno in kvalitetno orodje. Vsekakor je tovrstno delo najbolje prepustiti strokovnjakom.

 

Izberite kvaliteto, izberite TOP talne obloge, parket!

 

Vabljeni!