Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

Pogosta vprašanja

Imate problem? Ni problema! Pišite nam na parketi.godnjavec@gmail.com. Potrudili se bomo z odgovorom v najkrajšem možnem času.

 


 

Vprašanje: Pri starših so parket lakirali pred 30 leti in je v veliko boljšem stanju kot pri nas, ko je bil parket zbrušen in zlakiran pred desetimi leti. Zakaj delate danes slabše? Kakšen lak priporočate, da se ne bojo poznali odtisi od ženinih petk?

Franci iz Trzina

 

Odgovor: Danes parketarji ne delamo nič slabše kot smo delali pred desetletji, seveda pa smo odvisni od materialov, ki so na voljo. Nekoč so parketni laki vsebovali veliko količino formaldehidov, ki so zaradi strupenosti in rakotvornosti sedaj prepovedani. Formaldehidi so bili odgovorni za izjemno odpornost lakov, hkrati so tudi utrdili površino lesa.

Parketarji torej ne delamo nič slabše kot nekoč, smo pa omejeni z materiali, ki so nam na voljo. Vsaka petka z majhno površino pusti poškodbe - ne nujno na laku, temveč se zaradi majhne površine, ki jo ima petka udre les.

 


 

Vprašanje: Sodelavka pravi, da je laminat statičen ter da privlači prah. Doma imamo astmatika, zato se sprašujemo, če je laminat primeren za naš dom.

Katja

 

Odgovor: Pri prvi generaciji laminatov se je na začetku res pojavljalo nekoliko več prahu, vendar so proizvajalci to težavo odpravili že pred leti. Načeloma se s tovrstnimi težavami danes ne srečujemo.

Pred montažo laminata mora biti podlaga dobro očiščena. Laminat je plavajoča talna obloga. Če podlaga ni dobro posesana, se pri polaganju pod laminat ujame neodstranjen prah, ki se lahko še kak teden ali dva pojavlja v nekoliko večji količini, vendar za to ni kriva laminatna talna obloga (prav tako je primerno očiščena in razprašena podlaga nujna pri kateri koli drugi plavajoči talni oblogi).

V zadnjem času nekateri prodajalci agresivno tržijo stirodur (vrsta stiropora) podložne plošče, češ, da so bistveno boljša zvočna ter toplotna izolacija kot je to standardna podložna pena. Tovrstne stiroporne podlage lahko povzročajo pojav statične elektrike, poleg tega so cenovno bistveno manj ugodne od standardne pene, zato jih v našem podjetju odsvetujemo.

 


 

Vprašanje: Je potrebno zaradi nekaj odstopljenih deščic zamenjati ves parket?

Daša iz Ljubljane

 

Odgovor: Ne, če je odstopljenih samo nekaj posameznih deščic, menjava parketa načeloma ni potrebna. Parket se zamenja v primeru, če je odstopljenih deščic veliko ali če je odstopljena večja površina parketa ter v primeru, da preostali parket komajda še drži. Za natančnejši odgovor je potrebno opraviti ogled.

 


 

Vprašanje: Laminat, ki smo ga pred približno enim letom polagali sami, se med vrati napihuje in poka. Je to normalno?

Andreja iz Ljubljane

 

Odgovor: Pravilno položen laminat se ne napihuje in ne poka. Največkrat je za te težave kriva neprimerna izvedba, premalo prostora za "dihanje" laminata ali neločevanje različnih prostorov z dilatacijskimi profili.

 


 

Vprašanje: V kuhinji imamo keramične ploščice, čez katere bi položili parket. Je to možno?

Aleš

 

Odgovor: Absolutno ne. Parket zahteva kvalitetno podlago, kar keramične obloge pač niso. V kolikor imate v mislih lepljen parket (dvoslojni, masivni,...) je nujna odstranitev keramike ter priprava podlage z izravnalno maso. Na keramiko se lahko plavajoče položi le laminat ali troslojni parket.