Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

Parket – hrast pogosta izbira

Parket hrastParket je naravna lesena talna podloga, izdelana pa je lahko iz različnih vrst lesa. Hrast, bukev in jesen so seveda najbolj klasične vrste, za ladijske pode se uporablja tudi smreka, čedalje pogosteje pa se ljudje odločajo tudi za eksotične vrste lesa, kot so teak (rdečkaste barve), bambus (rumene barve) in venge (črne barve).

Hrastov parket je zaradi svojih pozitivnih lastnosti in kakovosti široko prisoten na slovenskem tržišču. Hrast je namreč izredno trden les, ki je odporen na spremembo klimatskih pogojev v prostoru. Parket iz hrastovega lesa je vzdržljiv tudi na mestih, ki so izpostavljena velikim obremenitvam. Hrastov parket bo navdušil vse tiste, ki za svoj dom iščejo kakovosten parket. Hrast pa ima poleg trdnosti in obstojnosti še eno odliko – parket iz hrastovega lesa je zelo privlačen na pogled.

 

Oljenje parketa za večjo obstojnost

Z ustrezno nego in vzdrževanjem nam lahko parket služi več desetletij. Oljenje parketa bo parket osvežilo ter mu povrnilo naravni videz, hrast pa bo še naprej trden in obstojen.

 

Obnova parketa z oljenjem je metoda, stara več sto let. Poleg voskanja je bilo oljenje parketa včasih edini način za povečanje obstojnosti parketa. Naoljena lesena površina bo vsaj v začetni fazi praviloma malce temnejša od lakirane površine istega lesa. Mnoge pri oljenju pritegne tudi dejstvo, da olje zagotavlja mat, nesvetlečo in malce grobo površino, medtem ko so po lakiranju lesena tla običajno sijajna. Oljen parket je priporočljivo naoljiti enkrat letno.

 

Če smo kupili masiven, še ne tovarniško oljen parket, potem ga moramo najprej obrusiti. Šele nato se lahko začne oljenje parketa. Površino premažemo z oljem, nato pa ga še ročno ali strojno vtremo v podlago.

 

Obnova parketa – brušenje, kitanje in lakiranje

Kadar je površina parketa preveč dotrajana ali poškodovana, je potrebna obnova parketa. Najprej zbrusimo zgornjo plast in s tem odstranimo tudi površinske poškodbe, kot so udarnine in zareze. Tiste, ki jih ne moremo zbrusiti, pred lakiranjem zakitamo. Nato nanesemo temeljni lak, ki mu sledi še končni sloj laka. Za sušenje potrebuje lak od sedem do deset dni.

 

Medtem ko oljenje parketa ni zahtevno delo in ga lahko opravite sami, pa obnovo parketa raje prepustite izkušenim mojstrom, ki imajo tako opremo kot znanje za tovrstno opravilo.

 

Želite imeti obsojen, trden in lep parket? Potem je hrast je prava izbira. Hrastov parket predstavlja trajno rešitev na področju talnih oblog.

 

Obiščite nas!