Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

PARKET OBSTAJA V VEČ RAZLIČICAH, ODVISNO OD VRSTE MATERIALA

Našteti vse vrste parketa je verjetno nemogoče, saj je kombinacij drevesnih vrst, vrst parketa in zaključnih slojev skorajda nešteto.

 

Parkete delimo po načinu izdelave, s tem pa tudi izgleda. Tako poznamo lamelni parket, klasični parket, lam ali kamt parket, industrijski parket, masivni parket, dvoslojni parket, troslojni oziroma panelni parket, ladijski pod, kmečki pod,... Glede obdelave ločimo lakiran parket, oljen parket, le še redko kdo se odloči za mazanje parketa s parketnimi pastami ali voski, nekatere vrste eksotičnih lesov pa zaščite sploh ne potrebujejo.

 

Seveda parket ločimo še glede na vrsto lesa. Najbolj klasične vrste lesa so seveda hrast, bukev in jesen, za ladijske pode se uporablja tudi smreka, čedalje pogosteje se ljudje odločajo za eksotične vrste lesa. Teh je na tržišču nekaj deset, zato se ne bomo niti trudili z naštevanjem vseh. Če se omejimo samo na nekaj najpogostejših, bomo našteli teak (rdečkaste barve), bambus (rumene barve), venge (črne barve), sicer pa si po želji lahko omislite tudi kakšno bolj eksotično barvo lesa.

 

parket v sobi