Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

Oljenje parketa je pomembno za obnovo talne obloge

Oljenje parketa je pri nas morda nekoliko manj poznano, čeprav se je predvsem v zadnjih nekaj letih močno uveljavilo. Če se bo ta trend nadaljeval, in vse kaže, da se bo, bo kmalu več oljenih kot pa lakiranih parketov.


Oljen parket zahteva striktnost pri vzdrževanju. Po rednih periodah ga je potrebno ponovno naoljiti, pri čemer je potrebno poudariti, da ob tem ne nastaja prah, ravno tako ni potrebno premikanje pohištva.


Oljen parket ima pred lakiranim parketom tudi vrsto prednosti. Oljenje je najbolj naravna obdelava lesa. Ob rednem vzdrževanju oljenega parketa ta z leti postaja čedalje lepši, saj dobi les s časom prijetno patino. Na otip je oljen parket toplejši in mehkejši od lakiranega, čeprav je v resnici trši in odpornejši. Ob samem vzdrževanju se sanira tudi večina drobnih poškodb, zato načeloma primerno vzdrževanega oljenega parketa kasneje ni več potrebno brusiti.

 

Oljenje parketa še posebej primerno za močno obremenjene prostore kot so kuhinja, hodnik ali otroška soba ter za javne prostore (pisarne, učilnice,…).

 

Kdaj se torej odločiti za oljenje parketa?

Obnovitveno oljenje parketa je priporočljivo narediti še preden se zaščitni sloj preveč obrabi oz. izsuši. Kdaj točno do tega pride, pa je odvisno od intenzitete uporabe talne obloge. V dnevnih prostorih ali pod kuhinjskim pultom je vzdrževanje oljenega parketa potrebno bolj redno izvajati, medtem ko v spalnicah ali drugih spalnih prostorih oljenje parketa lahko opravite manj pogosto.