Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

Oljenje parketa

Oljenje parketa je pri nas morda nekoliko manj poznano, čeprav se je predvsem zadnjih nekaj let močno uveljavilo. Če se bo trend oljenih parketov nadaljeval, in vse kaže, da se bo, bo kmalu več oljenih kot pa lakiranih parketov.

Največja pomanjkljivost oljenega parketa je striktnost pri vzdrževanju. Oljen parket je potrebno v rednih periodah ponovno naoljiti, pri čemer je potrebno poudariti, da ob tem ne nastaja prah, ravno tako ni potrebno premikanje pohištva.

Oljen parket ima pred lakiranim parketom tudi vrsto prednosti. Oljenje je najbolj naravna obdelava lesa. Ob rednem vzdrževanju postaja oljen parket z leti čedalje lepši, saj dobi les s časom prijetno patino. Na otip je oljen parket toplejši in mehkejši od lakiranega, čeprav je v resnici trši in odpornejši. Ob vzdrževanju se sanira tudi večina drobnih poškodb, zato načeloma primerno vzdrževanega oljenega parketa kasneje ni več potrebno brusiti.

Zaradi možnosti obnove brez brušenja je oljen parket še posebej primeren za močno obremenjene prostore (kuhinja, hodnik, otroška soba) ter za javne prostore (pisarne, učilnice,…)