Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

Oljen parket z naravnim videzom navduši vsakega

Oljen parket je v zadnjih letih zelo priljubljen. Ker se v primerjavi z lakiranim parketom ponaša s številnimi prednostmi, lahko z gotovostjo trdimo, da ni zgolj neka modna muha. Čeprav se je potrebno zavedati, da je vzdrževanje nekoliko zahtevnejše, pa s svojo praktičnostjo, kvaliteto in lepim videzom odtehta nekaj ur dela na leto.

 

Prednosti oljenega parketa

 

• Domu doda pridih domačnosti in topline

Dokazano je, da se ljudje počutimo veliko bolje, ko smo obkroženi z naravnimi materiali. Sploh ob stiku z lesom, ki je obenem tudi prijetnega vonja, se v trenutku sprostimo. Prav to je pomembna prednost tovrstnega poda, saj je zanj značilen zelo naraven in topel videz. Olje zelo lepo poudari njegove značilnosti, saj so linije lesa dobro vidne. Tla se v primerjavi z lakiranim parketom svetijo manj, kar izgleda precej bolj naravno. Tudi na dotik je zelo topel, zato se lahko po njem sprehajamo bosi ali obuti.

Na voljo je več različnih tipov lesa – hrast, česnja, bambus, javor, macesen, oreh, breza in drugi. Ker lahko izbirate tudi med več barvami in dimenzijami, boste zagotovo našli takšnega, ki bo polepšal celoten prostor.

• Odlikuje ga dolga življenjska doba

V kolikor oljen parket pravilno in redno vzdružujemo, bo tudi čez nekaj let izgledal enako kot prvi dan. Olje ga namreč zaščiti pred vlago, umazanijo in obrabo. Zaščitni sloj tako poskrbi za večjo vzdržljivost in posledično trajnost. Les s tem dobiva tisto posebno patino, ki je ne more imitirati noben drug material.

• Enostavno je sanirati manjše poškodbe
Največja prednost tovrstnega poda je, da je mogoče sproti odpravljati manjše poškodbe in praske. Poškodbo enostavno naoljimo in... To je to! Praske izginejo, nekoliko bolj obrabljeni deli površine pa se s ponovnim nanosom sanirajo. Pri tem je potrebno poudariti, da brušenje in premikanje pohištva NISTA potrebna, kar celoten postopek zelo poenostavi. Lokalne poškodbe je tako mogoče v zelo kratkem času popraviti, kar za lakiran parket ne drži. Čeprav nakup olja predstavlja določen strošek, pa je ta neprimerljivo manjši od sanacije poškodb pri drugih vrstah poda.

• Naraven material je prijazen do okolja

V zadnjih letih se ogromno govori o ekološki usmerjenosti in trajnosti, saj je nastopil čas za korenite spremembe. Če želimo ohraniti neokrnjeno naravo tudi za prihodnje generacije, moramo tudi pri izbiri materialov razmišljati bolj kritično. Les, kot povsem naravna talna obloga, je zato izvrstna izbira, sploh če jo zaščitimo z naravnimi olji. Tako ne škodujemo okolju, obenem pa poskrbimo za boljše počutje. Tisti, ki se spopadajo z raznimi alergijami, bodo v prostoru s takšnim podom lažje zadihali.

 

oljen parket v pisarni

 


Oljen parket ima tudi nekaj slabosti

 

• Vzdrževanje oljenega parketa je malce zahtevnejše

Čeprav verjamemo, da prednosti odtehtajo slabosti omenjenega poda, pa vseeno ne moremo zanemariti malce zahtevnejšega vzdrževanja. Kot že omenjeno, lahko z oljem saniramo manjše poškodbe, zaščitna plast pa obenem ščiti pred zunanjimi dejavniki. V prostorih, kot so dnevna doba, kuhinja ali hodnik, je postopek potrebno ponoviti približno enkrat letno, medtem ko je v spalnici in ostalih prostorih, kjer se gibljemo redkeje, dovolj že enkrat vsakih nekaj let. Če se boste oljenja lotili strojno, bo potrebno zaščitni sloj obnavljati manj pogosto, kot če boste delo opravili ročno. Ob rednem vzdrževanju parketa pa brušenje sploh ni potrebno.

• Pozorni moramo biti pri izbiri čistil

Pri vzdrževanju oljenega parketa pa je pomembno tudi, da izberemo pravo čistilo. Čiščenja se namreč ne smemo lotiti z navadnimi čistili, temveč z za to namenjenim šamponom. Slednjega ni mogoče kupiti kar v vsaki trgovini, lahko pa pokličete nas in vam ga dostavimo!

 

Priporočamo vam, da pod vsakodnevno očistite s sesalcem ali vlažno krpo, ki bo s površine odstranila prah in umazanijo. Z dodatkom profesionalnih čistil pa boste poskrbeli, da bo pod še dolga leta videti kot nov. Še več! Skozi leta bo postajal vse lepši, saj bo olje vsakič znova še bolj podarilo njegove edinstvene linije. Z mat videzom in toplo površino bo navdušil tako odrasle kot otroke.

 oljen parket v dnevni sobi