Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

Obnova parketa zaradi dotrajanosti ali poškodb

Gotovi parket je najplemenitejša in trajna talna obloga, ki nam lahko služi več desetletij, če ga ustrezno negujemo in obnavljamo. Pri tem moramo uporabljati nežna čistilna sredstva, na zdravih parketih je priporočljiva tudi uporaba loščil, predvsem pa se pri čiščenju ne sme uporabljati večjih količin vode.
Za vzdrževanje oljenih parketov se nikakor ne sme uporabljati navadnih čistil, oljene parkete se čisti s temu namenjenimi šamponi, ki imajo hkrati tudi vlogo loščila. Pri vzdrževanju oljenega parketa je zelo pomembno tudi redno obnavljanje oljnega sloja. Oljen parket se lahko vzdržuje ročno enkrat letno, vendar je dosti bolj priporočljivo strojno vzdrževanje oljnega sloja enkrat na dve do tri leta. V kolikor se oljen parket redno vzdržuje obnova, se pravi brušenje ni več potrebno.

 

S prenovo nikakor ne odlašajte, starejše poškodbe parketa je mnogo težje odpraviti!

 

Za razliko od oljenega parketa lakiran parket vzdrževanja skorajda ne potrebuje, ga je pa zato potrebno od časa do časa prenoviti. Kdaj je potrebna prenova parketa? Vsekakor je prenova parketa potrebna po vsaki nekoliko hujši poplavi, se pa sicer priporoča prenova parketa na približno 15 let, prav tako je potrebna prenova v primeru hujših poškodb, kadar je sloj laka dotrajan ali odstranjen in kadar opazimo praske ali postane parket siv.

 

Pri večslojnih parketih (dvoslojni ali troslojni) je prenova odvisna od debeline gornjega sloja ter od načina polaganja. Lepljene večslojne parkete je prav tako mogoče obnoviti, kadar je furnir v debelini 4mm in več.

 

Olje za parket za večjo obstojnost - preventiva pred obnovo parketa

Oljenje je že stara metoda zaščite parketa. Nekoč se je v ta namen uporabljal firnež, laneno olje, ki je bilo zaradi počasnega sušenja nepraktično. Parkete se je mazalo tudi z voski in pastami.
Oljenje da parketu naraven videz, ima nežen svilnat sijaj, lahko je tudi povsem mat. Les je na otip prijetno topel.
Za čiščenje se seveda priporoča uporaba sesalca, za brisanje pa šampon za oljene parkete in dobro očiščeno krpo.
Na vsaki dve do tri leta se priporoča strojno vzdrževanje, hkrati pa se odpravi morebitne poškodbe, kot so denimo praske in udrtine.

 

Popravilo parketa – temeljito brušenje in lakiranje

Obnova (popravilo) parketaTemeljita obnova parketa vključuje brušenje, kitanje in lakiranje. Z brušenjem parketa se odstranijo zgornje plasti zaščitnega laka, kakor tudi površinske poškodbe kot so udarnine in zareze. Če so poškodbe prevelike in jih z brušenjem ne moremo odstraniti, potem jih moramo pred lakiranjem zakitati.

Za brušenje parketa potrebujemo kakovostne brusilne stroje, za lakiranje pa veliko prakse in znanja, zato je obnovo parketa z brušenjem najbolje prepustiti izkušenim mojstrom.