Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

Menjava parketa, polaganje novega parketa

Na kratko se postopka polaganja novega parketa ne da podrobno opisati. Vsak objekt je poseben, vsak prostor je poseben, zato se je potrebno pri delu prilagajati posamični situaciji.

Vseeno lahko postopek polaganja parketa strnemo v nekaj splošnih točk. Delo se vedno začne z izbiro parketa ali druge ustrezne talne obloge. Na podlagi izbora je potrebno pripraviti podlago, ki mora biti v vsakem primeru suha, trdna, čista in ravna. Včasih je dovolj zgolj obrus podlage, v drugih primerih je potrebna utrditev podlage z ustreznim primerjem, v primeru hujših neravnin, vdrtin, predvsem pa v primeru oblaganja tal s PVC oblogami (vinil, topli pod) je večinoma potrebno nanesti tudi sloj ali dva ustrezne izravnalne mase.

Priprava podlage je pravzaprav najpomembnejši del celotnega dela, saj se neustrezna podlaga prej ali slej pokaže z zelo neprijetnimi posledicami!

Po pripravi podlage sledi polaganje parketa, ki se ga največkrat lepi. Izjema sta lahko le troslojni parket in kmečki pod, ki se ju lahko lepi, lahko pa se troslojni parket ali kmečki pod polagata tudi plavajoče.

Zadnja leta se večinoma polaga tovarniško izgotovljene dvoslojne ali troslojne parkete. Surovih parketov (klasični parket, lamelni parket, lam parket, kant parket ali industrijski parket) se polaga bistveno manj, saj je sam postopek bistveno daljši, poleg tega je tovarniško lakiran ali tovarniško oljen parket bolj obstojen.

Tovarniško izgotovljen parket je potrebno zaključiti še s kotnimi letvicami, počakati en dan, nato se lahko začne prostor povsem normalno uporabljati.

Polaganje parketa je v osnovi enako, ne glede na odločitev za surov parket ali za izgotovljen parket, razlika nastane pri kasnejši obdelavi. Izgotovljen parket dodatne obdelave ne potrebuje, surov parket pa je potrebno pustiti nekaj dni, saj se mora pred nadaljno obdelavo lepilo povsem posušiti ter doseči končno trdnost.

Po nekaj dneh se lahko prične z brušenjem položenega parketa, sledi zapiranje rež, montaža kotnih letvic ter lakiranje ali oljenje. Po dnevu ali dveh lahko pričnete prostor normalno uporabljati.