Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

Laminat

V nasprotju s splošnim prepričanjem laminat oziroma laminatni parket ni plastična ali umetna talna obloga, temveč povsem naraven material. Za osnovo ima MDF ploščo, ki je sestavljena iz lesnega prahu, celuloze in veziv. To pomeni, da je laminat ekološko zelo sprejemljiva talna obloga, saj pri izdelavi le-tega uporabijo vse lesne ostanke, ki bi šli sicer na odpad. Na osnovo dodajo tapeto z izbranim dekorjem, ki jo zaščitijo s kristalizirano melaminsko smolo, zaradi česar je laminat ena najodpornejših stanovanjskih talnih oblog. Vrhnji sloj je tako odporen, da ga poškodujete skorajda samo namerno!

Laminat

Laminat ima veliko prednosti pred ostalimi talnimi oblogami. Visoko odpornost na poškodbe smo že omenili, prav tako ekološko sprejemljivost, to pa še ni vse. Zagotovo spada med cenovno ugodnejše talne obloge, saj sta ugodni tako sama cena materiala kot tudi cena vgradnje, poleg tega je na voljo neverjetno število vzorcev, ki imitirajo vse od kamna in keramike pa do najbolj eksotičnih vrst lesa. Široka paleta vzorcev omogoča, da laminat izbirate glede na pohištvo ter na barvo sten, česar pri ostalih talnih oblogah ni.

 

Laminat je na videz preprost za vgradnjo, zaradi česar se ljudje tega opravila pogosto lotevajo sami ali ob pomoči ročno spretnih sosedov. Podcenjevanje zahtevnosti vgradnje laminata večinoma vodi v napake, zaradi česar se laminat napihuje, škripa, poka, pojavljajo se večje reže med deskami,... Pri kvalitetni vgradnji tovrstnih težav ni, zato se za polaganje laminata obrnite na strokovnjaka!

 

Primerno za: stanovanjske prostore

Življenjska doba: 15 let in več

Talno gretje: DA