Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

LAKIRANJE PARKETA ZA DOLGOTRAJNO OBSTOJNOST

O lakiranju parketa je težko povedati kaj dosti novega, saj je lakiranje parketa že desetletja znan in uveljavljen postopek. V zadnjem desetletju ali dveh je prišlo do večjih sprememb samo pri razvoju parketnih lakov. Nekoč so se uporabljali klasični kislinski in klasični poliuretanski laki, ki so močno smrdeli ter še nekaj tednov po lakiranju oddajali močan, pa tudi strupen vonj, danes pa se največkrat uporablja vodni lak za parket, ki so nestrupeni in ekološki.

 

Vodni laki za parket se delijo na akrilni, akrilno-poliuretanski ter na poliuretanski lak. Poliuretanski laki so najkvalitetnejši, so pa tudi nekoliko dražji. Vsekakor je razlika v kvaliteti mnogo večja od razlike v ceni, zato je naše priporočilo za lakiranje parketa vodni poliuretanski lak.

 

lakiran parket v sobi

 

Parket je elegantna in trajna talna obloga, ki ji s pravilno nego zagotovimo dolgo življenjsko dobo in ohranjeno estetsko vrednost. Ima mnogo prednosti pred drugimi talnimi oblogami. Je topel in prijeten na dotik, naraven videz lesa pa prispeva k estetski privlačnosti prostora. Poleg tega je parket enostaven za vzdrževanje, saj omogoča poliranje in obnovo, kar podaljšuje njegovo življenjsko dobo.


Različne vrste dodajo izbiri talne obloge še dodatno dimenzijo. Od masivnega parketa, ki izžareva toplino in karakter, do parketa, ki ponuja večjo stabilnost in odpornost na vlago. Lamelni parket prinaša izjemno prilagodljivost, medtem ko so večslojni parketi optimalna izbira za tiste, ki cenijo trajnost in naraven videz lesa. S pravilno izbiro vrste parketa lahko dodatno poudarimo estetski in funkcionalni vidik našega doma, ki ga bo oplemenitil s toplino in karakterjem naravnega lesa. Če se odločimo zanj, je dobro vedeti, kako skrbeti za brušen in lakiran parket ter kakšne so prednosti parketa v primerjavi z drugimi talnimi oblogami.

 

Nanos laka ter redno čiščenje parketa

Preden se lotimo brušenja parketa, je ključno, da dobro pripravimo površino. Odstranitev vseh preostalih talnih oblog in morebitnih nepravilnosti je prvi korak. Temu sledi odstranjevanje površine, ki omogoča, da se novi nanos laka dobro oprime parketa. Pri tem postopku je potrebno biti natančen in uporabiti ustrezno delovno opremo. Danes je tudi to že mogoče najeti, vendar pa priporočamo, da vam delo strokovno opravi pooblaščen izvajalec. Brušenje je smiselno, če želimo odstraniti praske, madeže ali druge poškodbe ter obnoviti prvotni leseni videz parketa. Odločitev za obnovo je odvisna od več dejavnikov, med katerimi je pomembno upoštevati stopnjo poškodbe parketa in želeni videz.


Lakiranje parketa je zaključni korak namestitve, ki ščiti les pred zunanjimi vplivi, obenem pa poudari njegovo naravno lepoto. Uporaba visokokakovostnega laka zagotavlja trpežnost in dolgotrajen sijaj parketa. Pri tem je pomembno upoštevati navodila proizvajalca laka ter nanos opraviti enakomerno.

 

redno čiščenje parketa

 

Po prenovi in lakiranju je treba za parket pravilno skrbeti. Redno čiščenje s sesalnikom ali mehko krpo pomaga odstranjevati prah in ohranjati svež videz talne obloge. Po potrebi jo lahko občasno zaščitimo z ustreznimi premazi ali voski. Za redno čiščenje se priporočajo neabrazivna čistila, ki odstranijo umazanijo, ne da bi poškodovala lak ali les.

 

Uporaba zaščitnih filcov pod stoli in pohištvom preprečuje praske, medtem ko preproge dodatno ščitijo pred obrabo.
S pravilno pripravo, rednim vzdrževanjem ter lakiranjem parketa lahko ohranimo trajno lepoto talne obloge. Sledimo trendom naravnih materialov in kakovostnih rešitev ter poskrbimo, da bo naš parket odseval eleganco in udobje v našem domu.