Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

LAKIRAN PARKET Z RAZLIČNIMI VRSTAMI LAKOV

Lakiran parket je tista "klasika", ki jo vsi poznamo. Takoj po lakiranju je parket najlepši, nato pride tista prva praska, ki najbolj boli, mine toliko let in potem se začne vse znova.

 

Dostikrat stranke prosijo za tak lak, ki bo zdržal nadaljnjih 30 let, tako kot je zdržal prejšnji. Razočarati vas moramo, takšnih lakov ni več na tržišču. Nekoč so dajali lakom trdnost in trajnost formaldehidi, ki so že nekaj let prepovedani, zato imajo danes tudi najboljši laki življensjko dobo 15, v manj obremenjenih prostorih največ 20 let, cenene vrste lakov pa lahko razpadejo tudi po petih letih. V našem podjetju cenenih lakov s kratko življenjsko dobo ne uporabljamo.

 

Pri brušenju in lakiranju parketa je cenovni (in s tem kakovostni) razred laka eden najpomembnejših parametrov, zato je cena eden izmed pokazateljev kvalitete! Obnova parketa je delo trajnejšega značaja, zato v tem primeru zagotovo drži angleški pregovor, ki pravi: "Nisem tako bogat, da bi poceni kupoval."

 parketno oljenje

 

Sicer obstaja na trgu več vrst lakov. Klasičnih kislinskih lakov, to so tisti laki, ki še tedne močno smrdijo, se praktično ne uporablja več. Njihova težava je ekološka spornost in od prepovedi formaldehidov dalje tudi vprašljiva življenjska doba. Velika pomanjkljivost tovrstnih lakov je tudi dolgotrajno oddajanje neprijetnega vonja.

 

Dosti daljšo življenjsko dobo imajo klasični poliuretanski laki. Tudi ti so ekološko vprašljivi, z neprijetnim vonjem, pod vplivom sončne svetlobe lahko močno spremenijo barvo in skozi leta potemnijo.

 

Prva generacija vodnih lakov je bila na akrilni osnovi. To je tista cenena vrsta laka, ki ima kratko življenjsko dobo in je v našem podjetju ne uporabljamo.

 

Trenutno so najboljši laki na tržišču vodni poliuretanski laki, ki so lahko enokomponentni ali za močno obremenjene (javne) prostore dvokomponentni. Njihova cena je nekoliko višja, vendar kvaliteta odtehta malenkost višji strošek. Vodni PU laki so zagotovo naše priporočilo!

 

V zadnjih desetih letih za zaščito in obnovo parketa uporabljamo tudi parketna olja.

 

lakiran parket