Mitja Godnjavec s.p. | Litostrojska cesta 10, 1000 Ljubljana | 031 871 097 | parketi.godnjavec@gmail.com

Kakovostno polaganje in brušenje parketa

Parketi so le ena od številnih možnosti, za katere se lahko odločimo pri izbiri talne obloge. V nasprotju z laminatom, linolejem in vinilom je parket iz živega, naravnega materialalesa, ki je zdrav, topel in diha. Parket je unikaten, saj niti dve deščici nimata enakega vzorca. Izbiramo lahko med različnimi vrstami lesa, debelinami in izvedbami parketa, zato nikakor ne bi mogli našteti vseh možnosti, ki nam jih dajejo na voljo parketi. Izberemo lahko različne vrste parketov – od lamelnega, klasičnega, industrijskega, masivnega, dvoslojnega, troslojnega, do kampt parketa, ladijskega in kmečkega poda … Med parketi ima najdaljšo življenjsko dobo, več kot 30 let, klasični parket, ki ga lepimo v želeni smeri – naravnost kot ladijski pod, diagonalno ali v obliki ribje kosti, ki je ponovno v modi. Parketi se med seboj ločijo tudi po načinu, kako so obdelani – največkrat so voskani ali oljeni, redkeje pa voskani. Glede na izbiro lesa in obdelave lahko ustvarimo vzorec in dosežemo barvo, kot si jo želimo. Med klasične vrste parketa spadajo bukov, hrastov in jesenov, pa tudi smrekov. V zadnjih letih so zelo priljubljeni parketi iz eksotičnih vrst lesa, denimo wenge, bambus in teak parket, s katerimi dosežemo črne, rumene in rdeče odtenke parketa.

brušenje parketa

 

Dvoslojni, troslojni, lamelni in drugi parketi – kaj izbrati?

Ko se odločamo za polaganje parketa, se največkrat odločimo za kombinacijo kakovosti in ugodne cene. Prav zato se med najpopularnejšimi v zadnjem času dvoslojni parketi, so poleg dostopne cene in kakovosti tudi ekološki. Zanje je značilna trda vezana plošča iz topolovega ali drugega lesa hitro rastoče drevesne vrste, ki je zelo odporna. Na vezani plošči je sloj furnirja, ki po izgledu pa spominja na klasični parket.

V primeru da je podlaga za polaganje parketa zahtevnejša ali pa si želimo deske večje dimenzije, se odločimo za troslojni oziroma panelni parket. Sestavljen je iz treh slojev, pri čemer sta spodnja dva sloja iz lesa smreke ali breze (drevesne vrste, ki hitro rastejo), zgornji sloj pa iz furnirja, s katerim lahko dosežemo videz klasičnega paketa pa tudi kmečkega poda.

Če iščete cenovno najugodnejšo rešitev, so odgovor lamelni parketi, ki so najpogosteje izdelani iz hrasta. Včasih se je polagalo lamele dimenzij 12x12 centimetrov, danes pa je pogostejša izbira 16x16 centimetrov. V primeru, da so kakovostno položene, je kasneje mogoče večkratno brušenje parketa – tudi do štirikrat.

 

Polaganje parketa – kakšen je postopek?

Polaganje parketa se razlikuje glede na posamezen prostor, ki je od objekta do objekta specifičen in ima svoje posebnosti. Najprej moramo izbrati želen parket, od česar je nato odvisna priprava podlage. Pred polaganjem parketa je pomembno, da imamo trdno, ravno, suho in čisto podlago. V primeru neravnin podlago brusimo, jo utrjujemo s primerjem ali ravnamo z izravnalno maso. Podlaga mora biti v tem koraku zelo natančno pripravljena, saj se nam površno delo po polaganju parketa zagotovo maščuje z različnimi neželenimi posledicami. Ko je podlaga nared, se začne polagati parket – največkrat ga lepimo, kmečki pod in troslojni parket pa sta lahko položena tudi plavajoče. Najkrajši čas postopka dosežemo ob uporabi tovarniško izgotovljenega parketa, ki je položen že oljen ali lakiran. Tak parket je tudi obstojnejši od surovega, ki se ga olji ali lakira po polaganju. Tovarniško obdelan parket zaključimo s kotnimi letvicami in po enem dnevu lahko začnemo uporabljati prostor. Pri surovem parketu pa je treba počakati še nekaj dni, da se lepilo posuši. Nato položen surov parket brusimo, zapremo reže, montiramo kotne letvice ter ga lakiramo in oljimo. Pred uporabo prostora je nato treba počakati še dan ali dva.

Obnova parketa povrne parketu nekdanji videz.

lamelni parket Godnjavec

Obnova parketa nam omogoča, da tlom povrnemo nekdanji videz, tudi če so že stara in poškodovana. Po pregledu deščic se odločimo za popravilo tistih, ki so odstopile. Preostanek parketa zbrusimo, zapremo reže, polakiramo ali naoljimo ter velikokrat zamenjamo kotne letvice. Obnova parketa ni možna le v zelo redkih primerih, zato je skorajda vsak parket primeren »kandidat« za obnovo.

 

Zakaj se odločiti za oljenje parketa?

Oljenje parketa je okolju prijazno, saj pri tem postopku uporabljamo naravna olja, ki so povsem nenevarna in nestrupena za človeka. Pri uporabi sušečih olj je prostor primeren za uporabo že po enem dnevu, saj se na parketu ustvari suh premaz. Ob uporabi sušečega olja se v zrak ne izpuščajo škodljivi hlapi, ki še dolge tedne ostanejo po lakiranju. Oljen parket se od lakiranega razlikuje tudi po tem, da še bolj poudari živost in toplino lesa, zato je ta še prijetnejši na dotik. Olja so naravna in so zato še toliko primernejša za zaščito naravnega materiala, kot je les.

V podjetju Parketi Godnjavec se že štiri desetletja ukvarjamo s polaganjem različnih talnih oblog, kamor poleg parketov sodijo tudi laminati, topli podi, PVC-ji, tapsioni, itisoni in drugi. Poleg poleganja parketa poskrbimo tudi za brušenje, obnovo in oljenje. Redno se izobražujemo, zato smo na tekočem z vsemi novostmi na področju parketarstva. Naša dolgoletna tradicija in številne zadovoljne stranke pa so zagotovilo za to, da bodo parketi kakovostno položeni in obdelani oziroma obnovljeni, kar se kaže v njihovem brezhibnem izgledu in dolgi življenjski dobi.